Megjelent a Szép Magyarország magazin legfrissebb, a Római Birodalom határait, a limest bemutató tematikus lapszáma

A limes elnevezés a Római Birodalom több ezer kilométeres, hegyeken és völgyeken átívelő, folyók vonalát követő határvonalát jelenti.

A Britanniától Mezopotámiáig, a Földközi-tenger partvidékét teljes egészében meghódító birodalom a legnagyobb kiterjedése idejében közel 6.000.000 km szárazföldi területet tartott az ellenőrzése alatt. Egy ekkora kiterjedésű és ilyen változatos adottságú és kultúrájú birodalom védelme csak nagyon szervezett körülmények között volt lehetséges. A határ védelme ebben az esetben azonban nemcsak az ellenség feltartóztatását jelentette, de egyúttal kulturális választóvonalat is betöltött a Római Birodalom és a többi nép között.

A limes több szakasza is felkerült már a Világörökségi Listára. A magyarországi szakasz várományosi dokumentációja 2003-ban készült el. A Világörökségi Listára történő felterjesztés benyújtásának elkészítéséig még nagyon sok munka vár a hazai szakemberekre. Óriási kiterjedésű területet kell felmérni, dokumentálni, terveket készíteni az ott található emlékek bemutatására és jövőbeni hasznosítására. Ez a munka nem végezhető el -nem lehet sikeres- az adott területeken élők partneri együttműködése nélkül.

A látványos képanyaggal és grafikákkal illusztrált, a hazai limes kutatás jeles szakemberei által összeállított kiadvány első számú célja, hogy bemutassa ennek a hatalmas és összetett vállalkozásnak a munkafolyamatait mindenkinek, akit érint vagy érdekel a Világörökségi címre történő pályázat előkészítésének folyamata.

Ha szeretne megismerni. esetleg többet megtudni a kiadványról, kérem írjon nekünk:

e-mail: kiado@szepmagyarorszag.hu
www.szepmagyarorszag.hu

A kiadvány a Danube Limes - World Heritage projekt részeként, a Central Europe programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával jelent meg.

Csesznek.lap.hu | Római limes.lap.hu


Szép Magyarország


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Kapcsolodó cikkek:Legfrissebb bejegyzések:
2018-02-08
Cseszneki Vár kvízjátékának korábbi nyertesei
 | részletek
2017. Cseszneki Vár-as Kvízjáték évi nyertesei: December hónapban a Cseszneki Vár...
2015-12-03
"Élő Vár Zemplénben" című kiemelt turisztikai projekt bemutatása
 | részletek
FÜZÉRI FELSŐVÁR TURISZTIKAI HASZNOSÍTÁSA,RÉSZLEGES MŰEMLÉKI REKONSTRUKCIÓJA A rekonstrukció...
»» minden bejegyzés

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.